
Büyükbaş hayvanlarda görülen bit, birçok hastalığı tetikleyebilecek türdendir. Meme, bacak, gibi çeşitli bölümlerine yerleşen bitler, hayvan sağlığının risk altına girmesine neden olur. Ergen olan bitlerin, hayvan vücudunda kalma süresi ise yaklaşık olarak 30 gün gibi bir süredir. Hayvanın belirli bölgelerinde, kendilerine uygun yerleri bulamadıkları an öleceklerdir. Uygun yerleri bulan bitler ise hayvanda bazı hastalıkların tetiklenmesine yol açabilir.
Büyükbaş Hayvanlarda Bitler
Büyükbaş hayvanlarda bit görülme durumu her an olabilir. Bulaşma evresinden kaynaklı olarak, hayvanın birçoğunda bu tip sorunlar oluşabilir. Genelde bitlerin hayvanın birçoğunda görülme sebeplerinden biri çiftleşmeden kaynaklı oluyor. Kan emici özelliğe sahip olan bitler, hayvana bulaştıktan sonra hastalığı tetiklemeye neden olacaktır.
Büyükbaş canlılarda bit bulaşma hali hem çiftleşme hem de kendi aralarında ki agresif davranışlarından sonra ortaya çıkabiliyor. Çok sık şekilde yapılan fiziksel temas hali, bitlerin bulaşmasına zemin hazırlamaya neden olacaktır.
Büyükbaş Hayvanlarda Bitin Çıkma Nedenleri
Bulaşma sonrasında ortaya çıkan bitler, kabalık alanlarda daha da fazla üremeye başlarlar. Ahırın, ara ara mutlaka havalandırılması, hayvan sağlığını koruma altına almak açısından büyük önem arz edecektir. Ahır içerisinde hayvanların kalabalık olması ve kapalı bir ahır ortamında tutulması bulaşmaları daha da fazla çoğaltmaya neden olacaktır. Böylelikle bir hayvanda bitler görülürken, diğerlerine de sıçramasına yol açmış olacaktır.
Genç olan hayvanlarda, sonbaharın son aylarında daha yaygın bir şekilde görülmeye başlanır. Kan emici özelliğe sahip olan bitlerin tedavisi yapılmazsa, hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. Büyükbaş hayvanlarda eğer ki bu tip bitler görülürse, büyükbaş bit tedavisi yapılması gerekir.
Büyükbaş Hayvanlarda Görülen Bitler Hastalık Yapıyor!
Büyükbaş hayvanlarda görülen az miktarda ki bitler, çok fazla sağlığını riske sokmaz. Ama çok fazla bit salgını vücudunda varsa, hayvanda bazı anormal durumların gerçekleşmesine neden olmaya başlayacaktır. Vücudunda var olan bitler, hayvanda enfeksiyonel sorunlara neden olur. Bitlerin hayvanda durmuş olduğu konaklama kapasitesine bağlı olarak, hayvanda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunların başında en sık görülen hayvan hastalıkları kansızlık olduğunu söylemek mümkündür. Kansızlığın yanı sıra beslenme yetersizliğinin oluşması, bağışıklığın zayıflaması gibi bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.
Büyükbaş hayvanlarda bulunan bitler kızarmalar, kaşıntı ve kabuklaşma gibi birtakım problemlere neden olur. Hayvanın huzursuzlaşarak davranışlarının daha agresif bir hale dönüşmesine yol açmaya neden olacaktır.
Büyükbaşlarda Bit Tanı ve Tedavisi
Büyükbaş hayvanlarda bitin tanım aşaması, görülmeye başlanması ile başlanmış olacaktır. Hayvanda görülen bitler, bir an önce bit tedavisinin yapılmasını gerçekleştirilmesini sağlar. Bitlerin henüz yumurta halinde olmaya başladığı evrede, tedaviye başlanması gerekecektir. Büyükbaş hayvanların hangilerinde bit tanısı konulmuşsa, birbirinden ayrı şekilde tutulması gerekecektir. Ardından hemen tedaviye başlanması lazım. Hayvanın aynı zamanda herhangi bir aktif enfeksiyon problemleri olup olmadığı incelenmesi gerekir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olmaması için tedavi kısa süreli tutulmalıdır.